Σελίδες

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ 10-6-2017

Προσκυνηματική εκδρομή και εξόρμηση στα Γρεβενά πραγματοποίησαν εκδρομείς της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, με τρία [3] λεωφορεία  συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ιερείς της Μητροπόλεως, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017.































































Πρώτος σταθμός τως εκδρομέων  προσκυνητών ήταν η Iερά Μονή Aγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης όπου ο Ηγούμενος Αρχιμ. Νικηφόρος Μανάδης υποδέχθηκε του προσκυνητές.
Το Μοναστήρι  ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο το 2004. Βρίσκεται  βρίσκεται χτισμένο στις παρυφές του όρους Άσκιον, ανάμεσα στα χωριά Άρδασσα και Κρυόβρυση και απέχει από την πόλη της Πτολεμαΐδας 10 λεπτά. Θεμελιώθηκε από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίος στις 17-9-2005, με την  παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πασης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου και του οικείου Μητροπολίτη κ. Θεόκλητου.
Σήμερα έχει σχεδόν αποπερατωθεί η κεντρική πτέρυγα της Μονής και το εργαστήριο ξυλουργικής. . Η μονή λειτουργεί κοινοβιακά. Πανήγυρη: έχει την 24η Αυγούστου, και τα παρακκλήσια που υπάρχουν είναι του Aγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, του Aγίου Ευστθίου και του Aγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
Μοναχοί: 4
Τηλέφωνα: 6974934542 / 6988922655 / 6944644563

Στην συνέχεια όλους τους εκδρομείς καλωσόρισε εγκάρδια στα Γρεβενά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Δαβίδ και όλοι μαζί επισκέφθηκαν την Παλαιοοντολογική Έκθεση Μηλιάς και θαύμασαν τα σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα καθώς και τους μεγαλύτερους παγκοσμίως χαυλιόδοντες που βρέθηκαν στην περιοχή της Μηλιάς.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χωριό Άγιος Γεώργιος, τόπο καταγωγής του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντος και προσκύνησαν το λείψανο του Αγίου στον Ιερό Ναό του Νεομάρτυρος.

Τέλος οι εκδρομείς παρακάθισαν σε γεύμα, μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ  στην  ΣΙΑΤΙΣΤΑ το μοναστήρι της Παναγίας το οποίο βωρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Σιάτιστας, στον εθνικό δρόμο Koζάνης – Καστοριάς και πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο όπου φυλάσσετα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 18ο αιώνα και ο ναός χτίστηκε το 1797 και έχει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες. Η μονή είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες. Το 1993 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και εγκαταστάθηκαν οι πρώτες μοναχές. Σήμερα οι 20 περίπου μοναχές καθοδηγούνται από την Γερόντισσα Θεολογία.

Η διαμόρφωση και ο ευπρεπισμός των αύλειων χώρων του μοναστηριού, οι ανακαινιστικές εργασίες, η συγκρότηση της αδελφότητας και η πνευματική του ακτινοβολία, το καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια στο νομό Κοζάνης και την Μακεδονία γενικότερα.

Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου Παναγίας της Ελεούσης, Προστάτιδας της μονής χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

 Ο ναός χτίστηκε το 1797 και ήταν εξοχικός ναός της ενορίας Μικροκάστρου. Ως μοναστήρι αναφέρεται σε έγγραφο του 1842 όπου και τοποθετείται η ίδρυση του. Με τον νόμο συγχώνευσης των μοναστηριών το 1930-1932 το μοναστήρι της Παναγίας ήταν το μόνο που παρέμεινε, ενώ τα άλλα έγιναν μετόχια.
Το καθολικό του μοναστηριού είναι τρίκλιτη βασιλική και αγιογραφήθηκε το 1797 από Ηπειρώτες Καπεσοβίτες ζωγράφους. Οι τοιχογραφίες είναι εξαιρετικής τέχνης.
Από το 1950 και εξής στα κτίσματα της Μονής λειτούργησαν διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα (Γεωργική Σχολή, Πρεβεντόρειο, Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο, Οικοκυρική Σχολή). Όταν όμως εξέλιπαν οι τρόφιμοι των ιδρυμάτων με προεδρικό Διάταγμα του έτους 1993 η Μονή μετατράπηκε από ανδρώα σε γυναικεία και με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Αντωνίου εμψυχώθηκε από Μοναστική Αδελφότητα, η οποία καθοδηγούμενη υπό του Γέροντος π. Στεφάνου Ρήνου συνέχισε τις ανακαινιστικές εργασίες.
Η Αδελφότητα αποτελούμενη από 25 Μοναχές και οργανωμένη Κοινοβιακή ζωή, επιτελεί έργο πνευματικής αναβάθμισης της περιοχής με τις λατρευτικές εκδηλώσεις και τις ποικίλες Εκκλησιαστικές διακονίες.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Μονής είναι η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, της οποίας η ιστόρηση αναφέρεται στον 15ο αιώνα και η οποία ανήκει στις θαυματουργικές εικόνες της ορθόδοξης επικράτειας. Ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία ευλαβείται την εικόνα αυτή. Ιδιαίτερα την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την 15ην Αυγούστου, στη Μονή γίνεται η μεγαλοπρεπής πανήγυρις με τις χιλιάδες των προσκυνητών, τις κατανυκτικές Ακολουθίες,  τις λαμπρές τελετές και με το ιδιότυπο έθιμο των Καβαλάρηδων, που συγκροτούν οι νέοι της Σιάτιστας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε